Het kunstwerk op het Vredenburgplein is volgend jaar april klaar. Na de vondst van asbest moesten de werkzaamheden tijdelijk worden stilgelegd. Begin 2019 gaat de laatste fase van de herinrichting in.

Tijdens de werkzaamheden aan het kunstwerk MarktMozaïek is asbest aangetroffen bij kabels en leidingen. Dat moest eerst verwijderd worden en daarom is de planning aangepast.

Daarnaast is, als tegemoetkoming voor de ondernemers, afgesproken dat tijdens de drukke kerstperiode het plein tijdelijk vrijgemaakt zal worden van hekken en geheel toegankelijk zal zijn voor publiek. Op maandag 7 januari 2019 start nu de laatste fase van de herinrichting van het plein. Die duurt tot half april.

Het plein is al langer onderwerp van gesprek. Er waren onder meer zorgen over de vervuiling en de zichtbaarheid van het mozaïek. De impressies van het plein zouden niet overeenkomen met de werkelijkheid: er waren twijfels over de zichtbaarheid van afgebeelde figuren door een gering kleurverschil tussen de stenen.

Herinrichting plein kost 2 miljoen euro

De volledige herinrichting van het plein, waar het kunstwerk onderdeel van is, gaat ruim 2 miljoen euro kosten. Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld zijn naar Utrecht gehaald om het nieuwe kunstwerk Markt Mozaïek op het Vredenburgplein mogelijk te maken.

De gekleurde stenen vormen producten van de markt zoals een vis, een stuk kaas, een croissant, een artisjok en olijven. Het mozaïek wordt 42 bij 87 meter en beslaat daarmee bijna het hele plein. Een aantal artist-impressions van het plein zijn hieronder te zien.