Koning Willem-Alexander gaat zaterdag 15 december een tentoonstelling openen in het Centraal Museum Utrecht.

Het gaat om de tentoonstelling UtrechtCaravaggio en Europa, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De tentoonstelling gaat over de Caravaggisten, de navolgers van de beroemde Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610).

Centraal op de expositie staan de Utrechtse Caravaggisten Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. In het begin van de zeventiende eeuw reisden deze drie jonge kunstenaars naar Rome, waar ze onder de indruk waren van het werk van Caravaggio. Typerend voor zijn werk is de realistische stijl en een bijzondere behandeling van het licht, het zogenoemde clair-obscur.

Bij terugkeer pasten de Utrechtse caravaggisten deze technieken toe op vooral historiestukken met bijbelse en mythologische onderwerpen en genrestukken zoals muzikanten en drinkers. Zij vormden een inspiratiebron voor Hollandse meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt. 

De tentoonstelling wordt samen met de Bayerischen Staatsgemäldesammlungen in München georganiseerd. Na Utrecht verschijnt de tentoonstelling in München.

De tentoonstelling is tot 24 maart 2019 in Utrecht te zien.