PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren dienen een motie in om de gemeente Utrecht het lidmaatschap met AmCham, de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland, op te laten zeggen.

Eerder deze maand vroegen de politieke partijen al om opheldering bij de wethouder over het lidmaatschap.

In een artikel van Trouw stond namelijk dat de lobbyclub American Chamber of Commerce (AmCham) zich keert tegen maatregelen om belastingontwijking aan te pakken en lange tijd warm pleitbezorger was van afschaffing van de dividendbelasting.

De partijen menen ook dat de moederorganisatie US Chamber of Commerce lobbyt tegen maatregelen rondom klimaatverandering

Wethouder vindt AmCham efficiënt voor afspraken maken

De wethouder gaf aan dat de belangrijkste reden om lid te zijn van AmCham is dat het een efficiënte manier is om afspraken te maken en aan tafel te komen met relevante partijen. Het zou ook geen Utrechtse uitvinding zijn, andere grote steden zijn ook lid van de lobbyclub.

Daarnaast gaf de wethouder aan dat Utrecht zich internationaal op de kaart wil zetten en buitenlandse ondernemers wil aantrekken. Er zijn nu al 100 Amerikaanse bedrijven gevestigd in Utrecht en voor nieuwe bedrijven zou het goed zijn om te weten dat het Amerikaanse netwerk hier zit. Er zou dus ook een economisch belang zijn.

Partijen vinden antwoorden onvoldoende

Voor PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn de antwoorden niet geruststellend en onvoldoende. De vier partijen dienen nu een motie in waarin de gemeente wordt opgeroepen om het lidmaatschap van AmCham op te zeggen.

De voordelen zouden namelijk niet opwegen tegen ‘de ethische bezwaren’.  De motie wordt donderdagmiddag in de gemeenteraad behandeld.