De gemeente Utrecht speelt met het idee om verschillende publieke ruimtes rookvrij te maken. Wanneer de plannen worden doorgezet treedt Utrecht in de voetsporen van Groningen, dat als eerste Nederlandse stad een rookverbod instelde op plekken die grenzen aan bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. 

Dat blijkt uit schrijftelijke antwoorden van het college van Burgemeester en Wethouders op vragen van GroenLinks.

Het college schrijft dat ''de wenselijkheid en (juridische) mogelijkheden voor het aanwijzen van rookvrije publieke ruimtes wordt geïnventariseerd.'' Daarbij wordt gekeken naar de aanpak die Groningen heeft gehanteerd ten aanzien van het rookvrije beleid. 

Er is nog niets bekend over de grootte van deze rookvrije ruimtes. In november hoopt het college meer te kunnen vertellen over de te volgen koers.

Utrecht sloot zich al aan bij Alliantie Nederland Rookvrij

GroenLinks Utrecht wil dat in de publieke ruimtes rondom bijvoorbeeld scholen, speeltuinen en sportverenigingen rookvrije zones worden ingesteld.

Utrecht heeft zich in maart dit jaar aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en zich uitgesproken te streven naar een rookvrije generatie.

Het UMC Utrecht, sportverenigingen, een huisarts en individuele burgers hebben bij de gemeente Utrecht aangedrongen op rookvrije zones in Utrecht.