De strooiwagens die de wegen van de gemeente Utrecht in de winter begaanbaar moeten houden hebben de jaarlijkse vlootschouw doorstaan. Zaterdagochtend werden de voertuigen van de twee aannemers geïnspecteerd door medewerkers van de gemeente.

Na de inspectie gingen de strooiwagens de weg op om de strooiroutes te rijden. Dit wordt gedaan zodat eventuele problemen al aangepakt kunnen worden voordat het glad wordt.

In totaal gingen 26 voertuigen de weg op. Bij de gladheidbestrijding wordt gebruik gemaakt van grote vrachtwagens die de hoofdwegen bestrooien, en van kleinere tractoren voor de fietspaden. De gehele strooiroute voor de gemeente Utrecht beslaat 1600 kilometer, en deze moet binnen 2 uur afgelegd kunnen worden.

Tijdens zo’n zogenoemde strooironde wordt er ongeveer 50 ton zout op de weg verspreidt. In 2017 waren er zestig strooirondes, met als hoogtepunt 10 en 11 december.

Toen werd een weeralarm afgegeven, de bussen reden niet meer en ook de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord werd afgelast. De strooiwagens waren toen continu op de weg. In beide dagen had de gemeente Utrecht ongeveer 400.000 euro uitgegeven aan gladheidbestrijding. Dat is ongeveer een derde van het totale budget.