Anti-islambeweging Pegida mag deze week niet demonstreren op het Moskeeplein in Utrecht. De locoburgemeester heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie de Nieuwekade, naast parkeergarage Paardenveld, aangewezen als locatie voor de demonstratie.

De demonstratie staat gepland van 20.00 tot 23.00 uur.

Pegida heeft op 5 oktober al gedemonstreerd op het plein bij de Ulu-moskee in Lombok. Die demonstratie werd vroegtijdig beëindigd toen omstanders met spullen begonnen te gooien.

De beweging heeft voor 24 oktober een nieuwe aanvraag gedaan voor een demonstratie op het plein bij de moskee. Zij willen hier een film tonen met beelden die "de gruwelijke waarheid van de islam laten zien".

De gemeente meldt maandagochtend dat ze de Nieuwekade hebben aangewezen als locatie. Zij waren op zoek naar een plek waar de demonstranten "bij ongeregeldheden beter kunnen worden afgeschermd".

Pegida Nederland is geïnformeerd over de voorgenomen beperking. Zij hebben de gelegenheid hierop te reageren en hun zienswijze te geven. Ook heeft de gemeente diverse moskeebesturen, ondernemers en andere partijen geïnformeerd over het voorgenomen besluit. De locoburgemeester neemt op 23 oktober een definitief besluit.