De NS organiseert zondag van 10.00 tot 16.00 uur een kinderboekenruil op Utrecht Centraal. In de stationshal van Utrecht Centraal staat een boekenkast met meer dan duizend nieuwe kinderboeken, waar kinderen hun boeken kunnen ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind. 

Ook staat er een kleine voorleescoupé waar verschillende kinderenboekenschrijvers verhalen voorlezen, waaronder  de auteurs van het Kinderboekenweekgeschenk Jozua Douglas en Milja Praagman. Samen met NS-conducteurs John Piqué en Romano Strang openen zij de kinderboekenruil op de laatste dag van de Kinderboekenweek.

Een deel van de boeken die aan het einde van de dag over zijn, gaat naar het "StationsBoekWisseltje" van Utrecht. Het wisseltje is de kleine variant van de boekenkast op station Utrecht Centraal waar reizigers gratis boeken kunnen ruilen.

Vanaf 15 oktober staat het wisseltje naast de grote boekenkast op de eerste verdieping Utrecht Centraal. De rest van de boeken gaat rechtstreeks naar stichting Kinderzwerfboek.