Natuurspotters hebben in de gemeente Utrecht dit jaar 1.780 verschillende dier- en plantensoorten waargenomen. Van zeldzame diersoorten als het vanillevlekje, de vos en de blauwe kiekendief tot de vaak voorkomende merel.

De gemeente Utrecht eindigde met haar 1.780 verschillende dier- en plantensoorten landelijk op plaats 55. Utrecht is daarmee een middenmoter: steden als Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen scoren onder andere beter. Wassenaar is met de bijna vijfduizend verschillende dier- en plantensoorten de absolute koploper.

Voor werelddierendag vroeg LocalFocus via Waarneming.nl - een website waarop natuurspotters waarnemingen kunnen melden - de flora en fauna gegevens van iedere gemeente op.

Kievit, duif en merel vaak gezien 

De schaafstro - een vaste plant - werd liefst 100.000 keer gezien terwijl ook de kievit, houtduif en de merel vaak gezien zijn in de Domstad. Zeldzame diersoorten als de blauwe kiekendief, de schijnpiramidevlinder en de vos werden dit jaar eenmaal gespot. Deze diersoorten zijn normaal gesproken zeer zeldzaam in stedelijke gebieden. 

De cijfers zijn gebaseerd op meldingen via Waarneming.nl. Het aantal meldingen is afhankelijk van het aantal mensen dat dier- en plantsoorten doorgeeft. In 2018 gaven Utrechtse dierenliefhebbers al meer dan dertigduizend waarnemingen door.