De Rechtbank Midden-Nederland heeft twee verdachten veroordeeld voor een ramkraak op de gloednieuwe parfumerie ICI Paris XL in Leidsche Rijn Centrum in mei dit jaar. Beide mannen komen uit Utrecht.
 

De één, 26 jaar oud, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. De tweede, ten tijde van de ramkraak 17 maar inmiddels 18 jaar oud, is veroordeeld tot jeugddetentie van negen maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar de landelijke oriëntatiepunten voor een ramkraak. Een meerderjarige verdachte zonder strafblad krijgt in principe negen maanden.

De 18-jarige verdachte wordt vervolgd als meerderjarige, maar er gelden een aantal versoepelingen. Zo heeft de rechtbank meegenomen dat hij zijn daad heeft bekend, hij ten tijde van de ramkraak minderjarig was en dat hij licht verstandelijk beperkt is.

Groot verschil in strafmaat

Naast vijf maanden voorwaardelijk legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op: onder andere toezicht en een behandeling door de jeugdreclassering.

De 26-jarige dader heeft een relatief hoge straf omdat hij al een strafblad heeft en geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.