De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag twee mannen veroordeeld tot celstraffen, wegens het plegen van een ramkraak in mei bij de Ici Paris XL in het winkelcentrum Leidsche Rijn.

De 26-jarige veroordeelde krijgt vijftien maanden celstraf. De achttienjarige medeverdachte krijgt negen maanden jeugddetentie, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De ramkraak vond plaats in de eerste nacht na de opening van het nieuwe winkelcentrum. De twee mannen hebben met een gestolen auto de pui van de winkel geramd. Het was de tweede ramkraak op deze winkel in twee weken tijd.

Na het misdrijf sloegen de twee op de vlucht en crashten zij op hoge snelheid. De twee hebben volgens de rechtbank enorme schade veroorzaakt aan de winkel en de inboedel van de winkel. Daarnaast hebben de twee zich schuldig gemaakt aan heling van de auto en kentekenplaten.

Achttienjarige verdachte is licht verstandelijk beperkt

De achttienjarige verdachte was nog minderjarig toen het delict plaatsvond en blijkt licht verstandelijk beperkt te zijn. Hierom krijgt hij vijf maanden voorwaardelijk van de negen maanden straf. Daarbij krijgt deze man een behandeling en komt hij onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

Voor de 26-jarige verdachte is gekeken naar de landelijke oriëntatiepunten voor een ramkraak. Dat komt neer op negen maanden bij een blanco strafblad. De man heeft echter wel een strafblad, en hij neemt volgens de rechtbank geen verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan.