Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) doen tijdens het Weekend van de Wetenschap onderzoek naar welke rol het brein speelt bij het vinden van de weg op station Utrecht Centraal. Speciaal hiervoor openen zij van 4 tot en met 7 oktober een pop-up laboratorium op het station.

'Hoe weet je brein waar je moet zijn' is de overkoepelende onderzoeksvraag van deze tweede editie van het StationsLabEen team studenten onderzoekt onder leiding van neurowetenschapper en psychobioloog Tonny Mulder het denkproces en gedrag dat mensen vertonen om de weg te vinden in nieuwe, bekende en veranderde omgevingen.

Lastig navigeren

Voor sommige reizigers blijkt navigeren op Utrecht Centraal niet zo eenvoudig. Dat geldt volgens de onderzoekers zeker voor de onlangs geopende fietsenstalling onder het Stationsplein, vanwege de verschillende niveaus en in- en uitgangen.

Bezoekers en reizigers kunnen een kijkje nemen bij het onderzoeksteam en zijn tegelijk uitgenodigd om mee te doen aan een van de experimenten in de stationshal en de fietsenstalling. Zo wordt er onder andere met behulp van eyetracking en GPS-trackers vastgelegd hoe reizigers zich in de praktijk op Utrecht Centraal oriënteren.

De onderzoekers kijken wat er in het brein van de proefpersonen gebeurt, hoe omgevingsfactoren een rol kunnen spelen in het vinden van de juiste en kortste weg en in hoeverre stress hun navigatiekeuzes beïnvloedt.