Het gaat nog maanden duren voordat de wieken van Molen Rijn en Zon aan de Adelaarsstraat in Utrecht weer zullen draaien. Herstelwerkzaamheden aan de roeden van de molen, die eigenlijk gepland stonden voor afgelopen zomer, zijn uitgesteld en zullen pas worden uitgevoerd rond de jaarwisseling.

In een memo aan de gemeenteraad laat wethouder Victor Everhardt weten dat de molen pas rond de jaarwisseling zal worden voorzien van nieuwe wieken. 

De herstelwerkzaamheden zouden eerst afgelopen zomer uitgevoerd worden en de molen zou dan dit najaar weer gaan draaien.

"Aangezien de roeden van 48 molens allemaal vervangen moeten worden, is de vraag gestegen en heeft de levering een vertraging opgeleverd. Dat betekent dat voor de werkzaamheden aan de molen Rijn en Zon de planning niet gehaald kan worden."

Restauratie

De molen aan de Adelaarsstraat werd in juli 2016 feestelijk heropend na een omvangrijke restauratie. Maar na enkele maanden draaien werden de wieken uit voorzorg weer tot stilstand gebracht.

Destijds werd het metselwerk van de molen opgeknapt, de kap werd gerenoveerd en de molen kreeg nieuwe wieken in oorspronkelijke stijl.

Constructiefout

De molenroeden bestonden na die vorige renovatie uit twee stukken, maar bij vergelijkbare molens bleek dat daar iets mis mee was. Uit voorzorg moesten alle 48 molens met eenzelfde constructie daarom stil blijven staan. In het voorjaar van 2017, besloot de gemeente om de wieken te gaan vervangen voor wieken met roeden die bestaan uit één stuk. 

De ronde stenen molen is de hoogste van de provincie Utrecht en een van de hoogste van Nederland. Sinds de jaren 70 is de gemeente eigenaar van de molen en ook toen zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het gebouw werd na deze werkzaamheden gebruikt als bakkersmolen. Jaren later werd de molen niet meer als zodanig gebruikt. In 1996 opende de biologische slagerij De Molen zijn deuren in het gebouw.