Docenten en hoogleraren van de Universiteit Utrecht gaan uit protest, tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs, op het Domplein college geven.

Studenten en personeel in het hoger onderwijs voeren al langer protest tegen de doelmatigheidskorting, hiermee is 186 miljoen euro gemoeid. De acties gaan nu verder, want de bezuiniging gaat namelijk definitief door, liet minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66) weten.

Volgende week vinden acties plaats op elf universiteiten, waaronder de Universiteit Utrecht. In Utrecht gaan docenten uit protest buiten colleges geven op 27 september op het Domplein, voor het Academiegebouw. Op het programma staan openbare colleges van onder andere James Kennedy, Jolle Demmers, Belle Derks, en Geert Buelens.

Hoorleraren en studenten voerden al eerder actie in Utrecht. Tijdens de opening van het academisch jaar in de Domkerk droegen aanwezigen rode vierkantjes op hun kleding als teken van protest tegen de bezuinigingen. Het rode vierkantje zal ook volgende week veelvuldig worden gedragen door UU-medewerkers.

Het vilten rode vierkantje is een internationaal symbool van verzet geworden op universiteiten. Oorspronkelijk komt het uit Canada. Studenten, docenten en wetenschappers van de universiteit van Quebec gebruikten het bij protesten tegen het stijgende collegegeld en bezuinigingen.