Op het Smakkelaarsveld komen drie woongebouwen, een park en horeca. De plannen voor dit chaotische stukje stationsgebied zijn vrijdagochtend bekendgemaakt.

Al jaren wordt er gesproken over de nieuwe invulling van het Smakkelaarsveld. De plek heeft de laatste jaren geen echte bestemming gehad, maar diende vooral als opslagplaats voor bouwmaterialen en als openbare fietsenstalling.

Ooit was het idee dat de Bieb++ hier moest komen, maar dat plan werd weggestemd door de gemeenteraad. Nu ligt er een nieuw plan.

Het nieuwe Smakkelaarsveld wordt "het Oog van de Orkaan" genoemd: "Een groen rustpunt in een hectische en dynamische omgeving." 

Er komen drie woongebouwen met in totaal circa 150 woningen in het middenhuur segment, vrije sector huur en vrije sector koop. De gebouwen komen deels boven de bus- en trambaan. Het dak van een van de gebouwen is openbaar toegankelijk. Hierop komt ook een horecagelegenheid.

Leidse Rijn wordt verbonden met Catharijnesingel

De Leidse Rijn wordt doorgetrokken en verbonden met de Catharijnesingel. Drie bruggen zorgen ervoor dat het Smakkelaarsveld straks van verschillende kanten bereikbaar is.

Er moet veel groen komen in wat het Smakkelaarspark wordt genoemd.  Om het park zo groot mogelijk te maken wordt de tram- en busbaan overbouwd. Hierdoor moet een glooiend park ontstaan.

Door deze hoogteverschillen ontstaat een ruimte onder het park. Deze ruimte is bedoeld voor (fiets)parkeren, een kleine haven en de ‘Parkkelder’ met daarin een cultureel-maatschappelijk programma.

Het plan is ontworpen door Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ. In 2019 gaat de eerste schop de grond in. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn. Tot aan de bouw staat op het Smakkelaarsveld een container waar de maquette te bekijken is.