De 28-jarige Behzad R. uit Utrecht moet alsnog negentig dagen uitzitten van zijn deels voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank oordeelt dat hij zich niet aan de bijzondere voorwaarden van zijn veroordeling heeft gehouden. R. werd in mei 2017 veroordeeld.

R. werd vorig jaar veroordeeld voor het treffen van voorbereidingen om zich aan te sluiten bij IS. Hij had contact met gelijkgestemden en kocht een vliegticket naar Teheran. De man had zijn koffer gepakt en had een groot geldbedrag op zak.

Hij werd aangehouden in april 2016 in Utrecht, nadat zijn vader de politie had ingeschakeld. Een jaar later werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 242 voorwaardelijk.

De rechtbank legde een aantal bijzondere voorwaarden op, zoals een locatieverbod voor luchthavens. Ook moest hij een behandeling ondergaan en in gesprek gaan met een islamdeskundige of theoloog.

Veroordeelde weigert inhoudelijk gesprek aan te gaan

De deskundigen hebben aangegeven dat zij positieve ontwikkelingen zien bij de veroordeelde. Hij komt altijd op zijn afspraken en is al geruime tijd actief op de arbeidsmarkt. Toch voldoet hij niet aan de voorwaarden.

Hij weigert om inhoudelijk het gesprek aan te gaan met zijn behandelaars en een theoloog. R. gaf vervolgens geen inzicht in zijn gedachtegang om niet inhoudelijk bij te dragen aan de gesprekken.

Daarnaast heeft hij zijn wantrouwen naar de overheid en frustratie tegen de autoriteiten geuit. De deskundigen concluderen dat de kans op herhaling onverminderd hoog is.

De rechtbank besloot daarom dat de man negentig dagen celstraf moet uitzitten en verlengt de proeftijd van de overgebleven voorwaardelijke straf met een jaar.