Aan de Lijnmarkt in het centrum van Utrecht opent in september een Cannatheek. In de winkel worden allerlei hennepgerelateerde producten aangeboden en presentaties gegeven, maar het is geen coffeeshop.

Het gaat namelijk niet om recreatieve of medicinale cannabis, maar om voedingssupplementen. Op Facebook schrijft de Cannatheek dat ze een winkel zijn voor "medicinale hennepproducten". De zaak draait vooral om de verkoop van Cannabidiol (CBD).

De stof zou volgens sommige mensen werken tegen allerlei klachten als slaapproblemen, angstaanvallen, epilepsie, chronische pijn, psychoses en meer. Verslavingszorginstelling Jellinek wijst er echter wel op dat het wetenschappelijk bewijs nog niet sluitend is voor alle toepassingen, maar wijst inderdaad wel op het anekdotisch bewijs.

Bij de Cannatheek, die al een vestiging heeft in Enschede, worden niet alleen producten verkocht. Er wordt ook voorlichting gegeven over cannabis en persoonlijke coaching aangeboden bij het gebruik van voedingssupplementen op basis van cannabis. Jellinek raadt mensen aan die interesse hebben in CBD-olie eerst te overleggen met de huisarts.