Een 45-jarige man uit Utrecht, die als begeleider bij een sociale werkplaats werkte, is dinsdag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor het tonen van zijn geslachtsdeel aan een cliënt. De man is wel vrijgesproken van ontucht en aanranding.

De man werd verdacht van ontucht met zijn cliënt, maar daar is volgens de rechter te weinig bewijs voor. Het slachtoffer heeft een verklaring afgelegd. Om ontucht of aanranding te bewijzen moet er echter meer bewijs zijn, en dit ontbreekt volgens de rechter.

Het e-mail- en WhatsApp-verkeer tussen de man en het slachtoffer is onvoldoende concreet. Ook drie getuigenverklaringen vormen geen extra bewijs omdat het slachtoffer zelf de bron is van die verklaringen. Daarmee is er onvoldoende bewijs, waardoor de man moet worden vrijgesproken van aanranding en ontucht.

De rechtbank veroordeelt de man wel voor schennispleging. De man heeft de vrouw, een cliënt die aan zijn hulp en zorg was toevertrouwd, meegenomen op een boottocht op het Eemmeer. Tijdens de tocht heeft de man zijn kleren uitgetrokken en werd het slachtoffer geconfronteerd met zijn ontblote geslachtsdeel.

De man weet dat het ongebruikelijk, en zelfs ongewenst is, om buiten werktijd met cliënten om te gaan. Het tonen van zijn geslachtsdeel had volgens de rechter niet mogen gebeuren.