Het Spoorwegmuseum voegt binnenkort een Buffel toe aan haar collectie. De Buffel, een dieseltrein uit de jaren negentig, wordt op woensdag 29 augustus om 14.21 uur door de NS aan het museum overgedragen.

De Buffel rijdt sinds eind 2017 al niet meer in Nederland. De treinen werden vanaf 1996 gebruikt door de NS. De treinen reden op een groot deel van de niet-geëlektrificeerde spoorlijnen. Eind 2012 stopte de NS met de exploitatie van die spoorlijnen, en werd een groot deel van hen overbodig.

Een groot deel van de Buffels is verkocht aan het Roemeense bedrijf Ferotrans, maar één exemplaar gaat dus naar het Spoorwegmuseum.

Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum, neemt de Buffel op 29 augustus in ontvangst. "Het is een afsluiting van een tijdperk. Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom."

De trein zal tot eind oktober in het Spoorwegmuseum te zien zijn, daarna gaat hij naar het depot. Het Spoorwegmuseum verloot 24 plekken voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum op 29 augustus.