De Montessorischool Arcade en de openbare basisschool Het Zand kunnen volgens de gemeente Utrecht ondanks de brand die woedde zonder al te veel problemen beginnen aan het nieuwe schooljaar. 

In de nacht van dinsdag op woensdag ontstond er een flinke brand in het scholencomplex Forum 't Zand op de Pauwoogvlinder in Leidsche Rijn, waarin beide scholen huizen. De theaterzaal en sportzaal zijn daardoor flink beschadigd en voorlopig onbruikbaar.

De gemeente verwacht dat beide basisscholen die gebruikmaken van het complex bij de start van het schooljaar gewoon kunnen beginnen. In een verklaring van de gemeente is te lezen dat er voor andere gebruikers van het pand een passende, tijdelijke oplossing gezocht gaat worden. Kinderopvang Saartje wijkt tijdelijk uit naar de Waterwin en Doenja Dienstverlening verhuist naar Kindercentrum Voorn.

De melding van de brand kwam rond 3.00 uur binnen, ongeveer twee uur daarna werd het sein brandmeester gegeven.

Oorzaak brand is nog niet bekend

De brand werd zowel vanaf een ladderwagen als aan de binnenkant van de school bestreden. De brandweer heeft op deze manier kunnen voorkomen dat het vuur is doorgeslagen naar de rest van het complex. Rook- en waterschade kon echter niet worden voorkomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De gemeente is op dit moment aan het inventariseren wat de precieze schade is. Daarna wordt gekeken welke herstelwerkzaamheden nodig zijn en wanneer deze klaar zijn. Of de geplande grootschalige verbouwing van complex 't Zand, die gepland stond voor begin 2020, vertraging oploopt is nog niet bekend.