Ongeveer vierduizend aankomende studenten doen naar verwachting vanaf maandag mee aan de UIT-week in Utrecht. Tijdens de "Utrechtse Introductietijd" worden de jongeren klaargestoomd voor het Utrechtse studentenleven.

Traditiegetrouw nemen ouderejaarsstudenten de nieuwe studenten vlak voor de start van hun studie mee op sleeptouw voor een kennismaking met hun studiestad, vaak met veel aandacht voor cultuur, sport en lokale tradities. 

Ook leren de nieuwkomers tijdens de introweek hun medestudenten, de studie- en studentenverenigingen en het nachtleven kennen. De UIT-week duurt tot vrijdag.

Bij de Utrechtse Introductietijd zal aandacht worden besteed aan duurzaamheid. Zo wordt op de Neude een groene hangplek ingericht waar studenten met elkaar in gesprek kunnen over duurzaam en bewust leven.

De nieuwkomers krijgen geen lunchpakketjes mee, maar kunnen zelf broodjes smeren. Het bier wordt geserveerd in stevige bekers, zodat er minder plastic wordt verbruikt.

Introductieweken in andere steden

Ook in andere steden vinden een soortgelijke introductieweek plaats. Zo wordt in Groningen de vijftigste editie van de "KEI-week" georganiseerd en in leiden de El Cid.

In Groningen doen naar verwachting vijfduizend aankomende studenten mee, waarmee het de grootste introductieweek van Nederland zou zijn. In Leiden worden 3650 studenten verwacht.

Later in augustus volgen ook introductiedagen in Nijmegen, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Den Haag, Tilburg, Wageningen en Maastricht.