Op het Domplein staat van 13 tot 25 augustus een 'bouwplaats' waar bezoekers oude ambachten kunnen bewonderen. Het moet een werkplaats worden die een indruk geeft van de activiteiten bij een historisch bouwbedrijf.

Op de bouwplaats zijn dagelijks oude ambachtslieden aan het werk. Steenhouwers, houtbewerkers en koper- en zinkbewerkers zullen er hun technieken demonstreren. Zij geven de bezoekers uitleg over hun werk en bezoekers kunnen ook zelf de beitel in de hand nemen.

Het initiatief voor de ambachtelijke bouwplaats komt van de Stichting Herbouw Domkerk. De stichting onderzoekt de mogelijkheid of het ontbrekende middendeel van de Domkerk op middeleeuwse wijze weer opgebouwd zou kunnen worden.

Er is al een opleverdatum voor het middenschip bedacht: 2074, precies 400 jaar na het instorten. De initiatiefnemers willen dat het bouwproces uitgevoerd wordt op oorspronkelijke middeleeuwse wijze, maar, benadrukken ze, wel met de hedendaagse veiligheidseisen. Het moet vooral een bouwplaats worden waar oude ambachten beoefend kunnen worden. Hiermee worden voor tientallen jaren stageplaatsen voor jongeren uit het basisonderwijs gecreëerd en ook dient het als educatief project.