Vier voetbalhooligans hebben vrijdag van de rechtbank in Utrecht straffen gekregen tot twee maanden cel waarvan één voorwaardelijk voor een grote vechtpartij. Aanhangers van FC Utrecht en Feyenoord gingen op 7 april in Utrecht met elkaar op de vuist.

Nog negen relschoppers moeten voor de rechter verschijnen. Hun zaken zijn aangehouden en worden later dit jaar behandeld, omdat er eerst nog meer camerabeelden bekeken moeten worden voordat de zaak verder behandeld wordt. Die beelden waren volgens de advocaten nodig om hun cliënt goed te kunnen verdedigen.

De vechtpartij vond plaats op de Loevenhoutsedijk ter hoogte van de Rode Brug en café Murk in de wijk Ondiep in Utrecht. De mobiele eenheid van de politie moest ingrijpen. Er werd over en weer gegooid met stenen en met het meubilair van ijssalon Lucia.

Omwonenden omschreven de vechtpartij tussen aanhangers van FC Utrecht en Feyenoord "alsof er een oorlog was uitgebroken". De snelweg A12 bij Meern werd ook tijdelijk afgesloten omdat er mensen op de weg liepen.

Viertal moet ook schade vergoeden

Een 27-jarige man uit Nieuwegein, een 25-jarige man uit De Meern en een 24 jarige man uit Rotterdam zijn vrijdag door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een werkstraf van 120 uur.

De vierde verdachte, een 46-jarige Rotterdammer kreeg de zwaarste straf, omdat hij al vaker in aanraking is geweest met politie en justitie voor soortgelijke feiten. Daarnaast moet hij nog negentien dagen de cel in en 400 euro boete betalen vanwege eerder voorwaardelijk opgelegde straffen.

Het viertal moet ook de schade aan de ijssalon vergoeden