De Utrechtse breedtesport en haar vrijwilligers mogen niet de dupe worden van topsport. Dat staat in een motie over Sportpark Zoudenbalch die donderdag werd aangenomen door de Utrechtse gemeenteraad.

Aanleiding voor de motie was het handelen van de gemeente bij de realisatie van een nieuw kunstgrasveld op het sportpark. Oud-wethouder Paulus Jansen tekende in mei dit jaar namens de gemeente een overeenkomst met FC Utrecht over het vervangen van een grasveld op Sportpark Zoudenbalch door een kunstgrasveld.

Dat kunstgras zal na de transformatie deze zomer enkel door de profclub gebruikt mogen worden, waardoor de amateurclubs moeten wijken en problemen krijgen met de veldcapaciteit. Op Sportpark Zoudenbalch spelen, naast FC Utrecht, drie amateurverenigingen VV Odin, Domstad Majella en VV Sterrenwijk.

De motie werd ingediend door D66, GroenLinks en PvdA en werd aangenomen door de raad. De initiatiefnemers verwijten het college matige communicatie richting de amateurclubs. Daarnaast zou er geen rekening gehouden zijn met de capaciteitsbehoeftes van de verenigingen.

"Met de motie willen we een signaal afgeven aan het college", vertelt D66-raadslid Has Bakker. "Breedtesport moet niet worden worden weggeduwd door de topsport. We dragen de wethouder op om opnieuw rond de tafel te gaan met de betrokken clubs en tot een bevredigende oplossing te komen. We zijn blij met zijn antwoord om hiermee aan de slag te gaan."