Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tbs met voorwaarden geëist tegen een 28-jarige man voor het neersteken van 31-jarige bezoeker in een studentenwoniing op De Uithof in Utrecht.

Bij een feestje in studentencomplex Casa Confetti werd de bezoeker vorig jaar uit het niets een aantal keren in zijn nek gestoken. Het slachtoffer liep hierbij permanente schade aan de stembanden op. Hij kan slechts een paar uur per dag zijn stem gebruiken.

De verdachte kan zich volgens zeggen niet herinneren het slachtoffer te hebben gestoken. Wel erkent hij dat hij met een mes naar de overburen was gelopen omdat hij het idee had dat zij hem pestten.

Naast het steekincident wordt de man ook verdacht van het slaan van een collega in augustus vorig jaar en de mishandeling van een sportschoolinstructeur een maand later. De verdachte had het idee dat hij werd gepest. Hiernaast heeft hij vorig jaar augustus een medewerker van een supermarkt in het gezicht gespuugd.

In februari van dit jaar legde de rechtbank bij een tussenvonnis vast dat de verdachte zich aan alle tenlastegelegde feiten schuldig had gemaakt. De rechtbank wilde echter nader worden geadviseerd over de eventueel op te leggen maatregel, waardoor het onderzoek is heropend.

Maatregelen

Het OM meldt dat gedragsdeskundigen hebben geadviseerd om de maatregel tbs met voorwaarden op te leggen. Dit houdt in dat de verdachte eerst klinisch wordt behandeld in een gesloten inrichting. Wanneer dit goed verloopt, wordt hij geplaatst in een forensische woonvoorziening. Volgens het OM is de verwachting dat dit een langdurig traject gaat worden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.