De gemeente Utrecht heeft het ontwerp voor de herinrichting van de Voorstraat en Wittevrouwenstraat vastgesteld. Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte. De start van de werkzaamheden staat gepland voor begin 2019.

Fietsers en auto’s gaan over dezelfde rijbaan rijden, het aparte fietspad verdwijnt, het trottoir wordt minimaal 2,5 meter breed en de bus krijgt een andere route. Ook komen er meer fietsparkeerplekken, minder autoparkeerplaatsen en komt er meer groen. Dat staat in het functioneel ontwerp van de gemeente.

De gemeente zegt dat de meeste bewoners, ondernemers, andere betrokkenen het op hoofdlijnen eens zijn over het ontwerp. "Iedereen wil meer ruimte voor fietsers en voetgangers, meer verkeersveiligheid voor deze verkeersdeelnemers en makkelijker oversteken."

De hoeveelheid doorgaand autoverkeer, bussen en vrachtwagens moet daarvoor worden verminderd. De Voorstraat en Wittevrouwenstraat worden fietsstraten met rood asfalt, waarbij het verkeer voorrang heeft op de zijstraten. Ook komen er meer fietsparkeerplekken.

De komende maanden gaat de gemeente samen met belanghebbenden het ontwerp verder uitwerken. Er wordt dan besproken waar functies als fietsparkeren, autoparkeren, laden/lossen, terrassen en groen het best tot hun recht komen.