PvdA, GroenLinks en SP in Utrecht dienen donderdag een motie in tegen de plannen van het kabinet om arbeidsbeperkten via een andere systematiek te belonen.

De partijen vinden dat de plannen van het kabinet het concept van een minimumloon ondergraven. Ze stellen dat ongeveer 10 procent van de betreffende arbeidsgehandicapten ver onder het minimumloon komen als de plannen doorgaan.

"Zo worden arbeidsgehandicapten tweederangs werknemers, zonder recht op extra’s als extra vakantiedagen of een dertiende maand", aldus de partijen in een gezamenlijke verklaring. Rick van der Zweth (PvdA), Julia Kleinrensink (GroenLinks) en Ruurt Wiegant (SP) dienen daarom een motie in.

De partijen vragen het college zich er maximaal voor in te zetten dat in Utrecht het minimumloon voor iedereen het minimumloon blijft. Daarnaast vragen de PvdA, GroenLinks en de SP het college deze uitspraak onder de aandacht van het kabinet te brengen. Inmiddels hebben ook D66 en de ChristenUnie aangegeven de motie te ondertekenen.