De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) schaalt vanaf zondag in het natuurbrandrisico op naar fase 2. Dit is de hoogste fase binnen de risicogradatie.

Fase 2 betekent dat de bezoeker van een natuurgebied geen open vuur mag stoken. Ook moet er worden gelet op verdachte situaties. Wanneer bijvoorbeeld iemand anders aan het barbecueën is, moet hier melding van worden gemaakt bij de terreineigenaar of hulpdienst.

De brandweer geeft meerdere adviezen die met het verhoogde risico te maken hebben. Zo moet men oppassen met het gebruik van glas. Glas kan zonlicht namelijk bundelen en op één punt samen laten komen, waardoor er op dat punt brand ontstaat.

Daarnaast moeten automobilisten oppassen dat zij hun auto met hete katalysator niet in het hoge gras parkeren. 

Risicofase

Eerder maakten de brandweer en natuurorganisaties nog gebruik van de kleuren lichtgroen, groen, geel, oranje en rood om aan te geven in welke risicofase de brand zich bevindt. Tegenwoordig zijn er nog maar twee 'fasen'.

Fase 1 is altijd van kracht. Hierbij moet de natuurbezoeker voorzichtig zijn met vuur. Zodra een gebied in fase 2 zit, voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit, zoals luchtsurveillance. In deze fase vraagt de brandweer inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand.