Gemeente Utrecht ontvangt een half miljoen euro van de minister van Infrastructuur en Milieu om de luchtkwalititeit in de stad te verbeteren. 

Het geld zal worden ingezet bij de Graadt van Roggenweg. Dit is volgens een rapport van TNO het enige knelpunt. De Graadt van Roggenweg wordt heringericht en er worden maatregelen genomen om het autoverkeer te reduceren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren.

Eind maart werd bekend dat gemeente Utrecht de luchtkwaliteit wilde verbeteren op de Graadt van Roggenweg. De gemeente noemde ook twee andere plekken waar wordt gewerkt aan luchtkwaliteit, namelijk bij de herinrichting van het Beurskwartier en Lombokplein.

Europese waarden

De luchtkwaliteit in alle Nederlandse binnensteden moet eind dit jaar voldoen aan de Europese waarden, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Er wordt in totaal 10 miljoen extra uitgetrokken voor maatregelen die de luchtkwaliteit in Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht moeten verbeteren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar subsidies voor elektrische taxi's in de hoofdstad.

"Met deze maatregelen voldoet naar verwachting ieder Nederlands stadscentrum voor het einde van 2018 aan de Europese grenswaarden", schrijft de minister.