Utrechtse studenten en scholieren hebben een open brief geschreven over het tekort aan studieplekken naar aanleiding van een pilot van de Universiteit Utrecht (UU) om in de tentamenperiode alleen eigen studenten een studieplek te geven in de universiteitsbibliotheken.

De UU gaf aan dat de bibliotheken overbelast zijn en nog geen 40 procent van de bezoekers aan de universiteit studeert. Met een pilot willen zij kijken of er voorrang kan worden gegeven aan eigen studenten. Studentenunie VIDIUS geeft aan dat er meer moet worden gedaan om extra studieplekken te realiseren.

De organisatie roept alle onderwijsinstellingen op meer studieplekken te realiseren, op laagdrempelige locaties en met ruime openingstijden. "Op deze manier zal geen student of scholier meer geweerd hoeven te worden en kunnen zij in een goede leeromgeving hun opleiding vervolgen", is te lezen in de open brief van de studenten. "Daarnaast zien we graag dat de instellingen de samenwerking opzoeken met de openbare bibliotheek om zo gezamenlijk, na onderzoek tot voldoende en kwalitatieve studieplekken te komen."

VIDIUS, gesteund door de gemeenteraadsfracties van GroenLinks en Student en Starter, de studentgeleding van de centrale raad van de Hogeschool Utrecht, de studentenkoepels van de HU en UU en de bewonerskoepel van SSH, heeft de open brief gestuurd naar alle onderwijsinstellingen in Utrecht.