De gemeente Utrecht heeft een voorlopige winnaar geselecteerd met het beste plan voor het Smakkelaarsveld in Utrecht. De architectenbureaus Studioninedots en ZUS, projectontwikkelaar Lingotto, ingenieursbureau Arup en vastgoedbedrijf VKZ moeten het gebied nieuw leven inblazen.

Momenteel wordt er gewerkt aan het opstellen van de contracten en in de zomervakantie wordt de opgave definitief gegund. Daarna wordt het definitieve plan voor het Smakkelaarsveld bekend gemaakt. In het voorlopige plan staat dat er woningen en groen komt, en dat Leidsche Rijn wordt doorgetrokken.

Het Smakkelaarsveld is een van de meest besproken plekken in het Utrechtse stationsgebied. De projectontwikkelaar spreekt in een persbericht over een plek waar de meeste mensen nu zo snel mogelijk langslopen. "Maar dat wordt binnenkort anders. Met het plan wordt het Smakkelaarsveld weer verbonden, hersteld en krijgt het gebied weer betekenis."

Het plan wordt na de zomervakantie onthuld op de locatie zelf. Naar verwachting wordt het Smakkelaarsveld in 2022 opgeleverd. Momenteel zijn er al werkzaamheden voor de aanleg van het definitieve fietspad en de definitieve busbaan. Deze komen naast elkaar aan de rand van het Smakkelaarsveld tussen de Vredenburgknoop en de Leidseveertunnel.