Een topstuk van de Italiaanse schilder Caravaggio komt in bruikleen naar het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het werk in Nederland te zien is.

Het topstuk heet De graflegging en is een monumentaal altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter. Het is een van de belangrijkste werken uit de collectie van de Vaticaanse Musea en wordt daarom zelden uitgeleend. Het stuk hoort bij de grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa

De tentoonstelling bevat ruim 60 bruiklenen, waarvan 46 nog niet eerder in Nederland waren. Ze zijn afkomstig uit museale collecties en privécollecties in Europa en de VS. 

Het gaat onder meer om werken van de Vaticaanse Musea, het Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen, The National Gallery of Art in Washington en kerken in Rome.

Centraal Museum toont 'beroemd decolleté' in Caravaggio-tentoonstelling
90
Centraal Museum toont 'beroemd decolleté' in Caravaggio-tentoonstelling

Mediterende Hieronymus

Van Caravaggio is naast De graflegging ook zijn Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat te zien. Ook dit schilderij was nog niet eerder in Nederland.

Caravaggio schilderde de graflegging van Christus rond 1602 voor de familiekapel van Girolamo Vittrice in de Chiesa Nuova in Rome. Dit schilderij werd volgens de Romeinse schilder en kunstenaarsbiograaf Giovanni Baglione door tijdengenoten beschouwd als Caravaggio's allerbeste werk.

Vanaf 15 december 2018 is het werk slechts vier weken lang te bewonderen in de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.