Syntrus Achmea en Keystone Vastgoed hebben een akkoord bereikt over de realisatie van 328 woningen in de Cartesiusdriehoek in Utrecht. De woningen komen in de hoek van de Cartesiusdriehoek aan de Spoordijk, grenzend aan het CAB-gebouw

De 328 appartementen worden gebouwd in twee blokken van 248 en 80 woningen. De nieuwe wijk moet duurzaam worden ontwikkeld. Daarom wordt de parkeerruimte voor auto’s beperkt tot 64 plaatsen. Daarnaast zijn voor de bewoners deelauto’s beschikbaar.

Ook komen er ruim 1000 parkeerplekken voor fietsen. De oplevering van de woningen staat gepland in 2021-2022.

Duurzame stadswijk

Het voormalige rangeerterrein van de NS, langs de Cartesiusweg, moet een duurzame, groene stadswijk worden met zo’n 2400 woningen en weinig auto’s. De wijk in Utrecht-West wordt de Cartesiusdriehoek genoemd. Er komen zo’n 2400 koop- en huurwoningen, waarvan minimaal 580 sociale huurwoningen en 300 starterswoningen met middelhoge huurprijzen.

Daarnaast moet het gebied verkeersarm worden. Het aangrenzende treinstation Zuilen moet daar een rol bij spelen. Gebruik van de auto wordt dan ook ontmoedigd.

Het CAB-gebouw, wat voorheen een busremise en werkplaats was van de NS, moet de ontmoetingsplaats van de buurt worden. Daar zullen maatschappelijke en commerciële voorzieningen zijn voor onder andere sport, cultuur, horeca en winkels. Bovendien moet een tunnel van de Locomotiefstraat naar de Tweede Daalsedijk zorgen voor een snelle verbinding met de rest van de stad.

Herontwikkeling

Sinds 2000 is de gemeente Utrecht al bezig met de grootschalige herontwikkeling van het gebied van zo’n 120.000 vierkante meter, wat er grotendeels braak en desolaat bij ligt. Het gebied ligt ingeklemd tussen de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam en de Tweede Daalsedijk en loopt parallel aan de Amsterdamsestraatweg.