Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag 730 dagen cel, waarvan 633 dagen voorwaardelijk, geëist tegen de 27-jarige man die in oktober vorig jaar de stoep opreed op de Voorstraat in Utrecht. Naast die celstraf is een aantal zorgmaatregelen geëist.

De verdachte, een vluchteling uit Iran met psychische problemen, reed vorig jaar met zijn auto een terras op bij coffeeshop Pleasure aan de Voorstraat in Utrecht. Doordat iedereen in de buurt van het terras op tijd weg kon springen, raakte niemand gewond.

Portiers van de coffeeshop hadden de verdachte eerder die dag toegang ontzegd tot de zaak, omdat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. Zij vermoedden dat de man hen expres wilde aanrijden, wat de verdachte bevestigde bij het politieverhoor.

In de rechtszaal stelde de man echter dat hij handelde in een opwelling en geen doel had. Het OM legt de verdachte poging tot doodslag, rijden onder invloed van cannabis en vernieling ten laste.

Toerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen moet de man beschouwd worden als minder toerekeningsvatbaar. Hij zou leiden aan depressies, zelfmoordneigingen en een persoonlijkheidsstoornis.

De verdachte zou ook aan trauma’s leiden door misbruik in een AZC, de oorlog in Iran, zijn gewelddadige vader en het wonen in instellingen. Om rustig te blijven gebruikte de man veel cannabis.

Strak kader

Vanwege deze omstandigheden hoeft de man niet langdurig terug naar de cel. Daarom krijgt hij de voorwaardelijke straf. Het OM wil nadruk leggen op voorkomen van herhaling, en legt de man daarom een "strak kader" op.

Het OM wil tweejarige klinische opname waarna behandeling aan huis. De man moet onder toezicht komen van Reclassering met een bijbehorende meldplicht. Daarnaast moet hij meewerken aan alle eisen van de Reclassering.

Verbod

Verder wil het OM dat de man een verbod opgelegd krijgt op gebruik van alcohol en cannabis met urinecontrole, een locatieverbod voor de Voorstraat, een vijfjarige ontzegging van de rijbevoegdheid en een proeftijd van vijf jaar voor deze behandeling.

Tenslotte eist de officier van justitie dat de man een schadevergoeding betaalt aan de portiers en voor een fiets die hij kapotmaakte bij het incident.