De horecaportier van nachtclub Basis heeft een onderscheiding gekregen van burgemeester Jan van Zanen voor het redden van een dronken man. Brian Schmeltz kreeg een oorkonde, nadat hij een man uit het koude water van de Oudegracht viste in december 2017.

Eind vorig jaar reageerde Schmeltz alert toen een beschonken stapper vanaf een trap naar de werf in de Oudegracht viel. Volgens de politie was de man dusdanig dronken en buiten bewustzijn dat hij was verdronken als de portier hem niet uit het water had getrokken.

"Letterlijk iemand zijn leven gered", liet een wijkagent destijds weten op Instagram. Het slachtoffer kwam snel na zijn redding bij kennis en hield enkele verwondingen aan zijn gezicht over aan de val.

In het bijzijn van zijn familie, vrienden en collega’s ontving Schmeltz uit handen van de burgemeester een oorkonde van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Van Zanen liet zich lovend uit over de portier.

“U zorgt voor veiligheid in de Utrechtse horeca en u draagt bij aan meer veiligheid in onze stad. In die ijskoude decembernacht deed u iets heel heldhaftigs.”

Superheldendaad

De oorkonde kent de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen toe aan "iemand die op het juiste moment beslist om het enige juiste te doen". "U verrichtte een superheldendaad. Een moment om te markeren", concludeerde de burgemeester tijdens de uitreiking.