De KRO-NCRV zendt zondagavond een documentaire uit waarbij de eerste patiënten van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie gevolgd worden.

De afgelopen jaren volgden de documentairemakers Sandra Meijer en Kalien Blonden de mensen van het Prinses Máxima Centrum; met name medisch directeur Rob Pieters, de bouw van het nieuwe ziekenhuis en drie patiëntjes die al op een tijdelijke locatie werden behandeld.

In de documentaire Op weg naar het Máxima. Leven voor kinderen met kanker, komen onder andere de drie kankerpatiëntjes Fady van 6, Timo van 17 maanden en de 12-jarige Kenney voor. Alle drie hebben ze de zeldzame en meest dodelijke vorm van kinderkanker: neuroblastoom.

In Op weg naar het Máxima praten hun ouders over angst en hoop, zien we kinderen huilen en spelen en vertellen artsen over gesprekken waar je nooit aan went: het geven van een slechte diagnose.

Behandelingen

Daarnaast zien onderzoekers er voor het eerst de kinderen wier tumoren ze in hun lab opkweken om medicijnen op uit te proberen. En buiten, op het bouwterrein, verrijst het nieuwe ziekenhuis, elke maand krijgt het meer vorm.

Op weg naar het Máxima. Leven voor kinderen met Kanker wordt zondag 3 juni uitgezonden op NPO 2 om 22.35 uur. Met tekstbijdragen van de Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin.