Anti-islamorganisatie Pegida heeft aangekondigd de voorgenomen barbecue tijdens de ramadan te verplaatsen naar de Sayidina Ibrahim moskee in Kanaleneiland.

Pegida kondigt de nieuwe actie woensdag aan op zijn Facebook-pagina. De actie moet een aantal dagen gaan duren en elke dag in een andere stad in Nederland plaatsvinden.

De groep koos in eerste instantie voor de Ulu-moskee, maar de gemeente gaf aan dat ze dit niet zag zitten en verplaatste de actie naar een andere locatie op het Westplein. Deze locatie is volgens de gemeente beter beheersbaar als er incidenten zich zouden voordoen.

Volgens Pegida gelden de argumenten van de gemeente, die eerder werden gebruikt om de barbecue te verplaatsen, bij de moskee in Kanaleneiland. De gemeente Utrecht heeft nog niet gereageerd op het nieuwe voorstel.

Tegenactie

De organisatie 'Ramadan Sponsortour', een initiatief van PopUpKerken, is een tegenactie gestart.

Mensen kunnen per demonstrant die voor de deur van de moskee staat, voor elk stukje varkensvlees dat het vuur op gaat en voor elk kwartier dat de barbecue aanstaat een sponsorbedrag toezeggen. Het geld dat daarmee wordt opgehaald gaat naar de moskee.