D66 Utrecht heeft Anke Klein (40) uit Amsterdam benoemd tot kandidaat-wethouder. Klein woont in Amsterdam en is bij De Nederlandsche Bank werkzaam als programmamanager op het gebied van innovatie en financiële technologie.

Klein vormt samen met Victor Everhardt (49) en Klaas Verschuure (45) het wethoudersteam van D66 voor het nieuwe college.

Klein heeft ervaring op hoge posten in de publieke sector, vooral op het gebied van financiën, recht en Europese samenwerking. Door haar werk in zowel Den Haag als Brussel heeft ze volgens D66 "unieke expertise en veelzijdige werkervaring, onder andere op het hoogste politieke niveau binnen de Europese Unie".

Gedoodverfde kandidaat Jony Ferket wordt met de komst van Anke Klein gepasseerd voor de functie van wethouder. Ferket zei tijdens de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie dat ze de vrouwelijke wethouder voor D66 wilde worden. "Natuurlijk vind ik het jammer dat ik het niet geworden ben. Maar de fractie heeft met Anke een geweldige kandidaat gevonden. Met haar expertise is zij de juiste vrouw op de juiste plek", zegt Ferket.