Het omstreden kunstwerk op de Neude, een fictieve bouwplaats, is donderdag in gebruik genomen. Vanaf een bezoekerscentrum kunnen toeschouwers de bouwplaats bekijken, waar acteurs als ondernemers poseren en doen alsof ze een monument aan het bouwen zijn.

Bezoekers en terrashouders op de Neude uitten kritiek op het kunstwerk. De "bouwplaats" is afgezet met spaanplaten van bijna twee meter hoog en neemt het grootste deel van het plein in beslag. Terrassen moeten wijken voor het grote kunstwerk, terwijl deze vanwege het goede weer al dagen volzitten. 

Het kunstwerk heet "Sic transit gloria mundi", wat Latijn is voor "Zo vergaat de wereldse grootsheid"Festival Spring, waar het kunstwerk onderdeel van is, schrijft: "Juist in de tijd dat koloniale standbeelden controversieel zijn, toont ook de meer recente westerse dominantie tekenen van verval. Het vraagt om een nieuwe blik op onze rol in de wereld."

Het monument dat zogenaamd gebouwd wordt op het plein, een beeld van een gevallen man, moet een gedenkplaats voorstellen. Foto’s die in het bezoekerscentrum hangen tonen het verband tussen het kunstwerk en internationale machtsverhoudingen.