Het UMC Utrecht, inclusief de omliggende terreinen, zal per 1 oktober geheel rookvrij worden. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) wordt dat al per 18 mei, tegelijk met de opening van het Prinses Máxima Centrum.

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland zijn bezig met het doorvoeren van een rookverbod dat niet alleen binnen, maar ook op het buitenterrein geldt. In Utrecht was het tot op heden nog niet zover, maar daar komt verandering in.

Het WKZ wordt vanaf vrijdag al rookvrij en bij de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum mag ook niet gerookt worden.

Het UMC Utrecht kondigt nu ook een rookverbod aan, omdat roken niet bij een gezonde leefstijl past en ook niet zou passen bij een plek waar mensen komen om hun gezondheid te verbeteren.

"Ook de afnemende acceptatie van roken in onze samenleving speelt een rol bij dit besluit, evenals het feit dat roken een verhoogd risico geeft voor veel ziektebeelden die in het UMC Utrecht behandeld worden", aldus de raad van bestuur van het UMC.

Voorbeeldfunctie

Professor Frank Visseren, internist-vasculair geneeskundige: "Als zorgverleners hebben we een verantwoordelijkheid voor onze eigen directe omgeving, maar ook als instituut, als ziekenhuis, hebben we een voorbeeldfunctie. Het normale moet er vanaf. Roken ís niet normaal."

Toch geeft Visseren aan dat er wel met de menselijke maat moet worden gemeten. "Er moeten uitzonderingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld voor terminale patiënten die hun laatste sigaret willen roken of voor ouders die net te horen hebben gekregen dat hun kind ongeneeslijk ziek is."

Plannen

In maart maakte DUIC nog een rondgang langs de Utrechtse ziekenhuizen. Het UMC Utrecht gaf toen al aan dat er voorzichtig plannen werden gemaakt om het roken te verbieden. Nu is de knoop dus doorgehakt.

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn lag er nog geen concreet plan en het Diakonessenhuis gaf aan niet bezig te zijn met het creëren van een rookvrij terrein.