Bas Meijer, voormalig D66-raadslid in de gemeente Utrecht, is sinds deze week de nieuwe voorzitter van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Hij volgt Jesper Rijpma op die zijn taken na de laatste herdenking op 7 mei heeft overgedragen.

Meijer wil zich blijven inzetten voor de Utrechtse samenleving, en het organiseren van de herdenkingen op 4 en 7 mei zijn daar volgens hem een uitgelezen mogelijkheid voor.

"Herdenken is vaak iets heel persoonlijks. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin herdenken vanzelfsprekend was. Aan de hand van mijn vader ging ik als kind jaarlijks op 4 mei naar het herdenkingsmonument in Soest. De vanzelfsprekendheid en de betekenis van herdenken zijn altijd gebleven", aldus Meijer.

Rijpma heeft zich ruim tien jaar lang ingezet voor de dodenherdenking in Utrecht. Hij zegt zelf dat hij zijn focus nu wil verleggen. Het comité organiseert de jaarlijkse herdenking op het Domplein op 4 mei en de herdenking van de bevrijding van de stad op 7 mei. Daarnaast is het comité aanwezig bij diverse andere herdenkingen in de stad en daarbuiten.