Handhavers van de gemeente Utrecht hebben in het eerste weekend 43 waarschuwingen gegeven aan fietsers die in het nieuwe voetgangersgebied van Utrecht aan het rijden waren. Sinds 1 mei mag er op weekenddagen niet meer gefietst worden in een groter gebied in de historische binnenstad dan voorheen.

De regels voor voetgangers en fietsers in een gedeelte van de binnenstad zijn sinds 1 mei veranderd. De nieuwe regels zijn ingevoerd omdat er volgens de gemeente te veel irritaties en frustraties zijn bij bewoners, ondernemers en gebruikers van het centrum.

Er mag tegenwoordig op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 18.00 uur niet meer gefietst worden langs de Oudegracht tussen de Hamburgerstraat en de Potterstraat. Het afgelopen weekend waren de eerste dagen dat het fietsverbod van kracht was. Handhavers van de gemeente hebben in totaal 43 waarschuwingen gegeven.

De komende weken blijven handhavers coulant omgaan met overtreders, er worden voornamelijk waarschuwingen gegeven. De gemeente wil nu eerst het publiek zo goed mogelijk informeren over de nieuwe regels.