De watertoren aan de Neckardreef in de Utrechtse wijk Overvecht is verkocht. Het rijksmonument had sinds enkele jaren geen functie meer in de drinkwatervoorziening en was buiten gebruik gesteld.

De nieuwe eigenaar, Winder Sital, roept buurtbewoners op om plannen in te dienen voor een publiek deel van de toren. "De toren is van de wijk en zal van de wijk blijven."

Waterbedrijf Vitens verkoopt watertorens die geen rol meer vervullen. Eerder werden de watertorens van Rotsoord, de Amsterdamsestraatweg en het Lauwerhof van de hand gedaan.

De watertoren aan de Neckardreef was de laatste toren die van het water afgestoten werd. 

Heldere visie

Naast een reëel bod verlangde Vitens ook een heldere visie voor de toekomst van de watertoren. Het waterbedrijf wil dat de herbestemming een meerwaarde creëert voor de toren en de buurt.

Sital wil dat een groot deel van de onderkant van de toren wordt geadopteerd door de wijk. "Ik hoop op leuke initiatieven vanuit de wijk. Ik wil enthousiastelingen uit de wijk omarmen en wat reuring creëren."

Plannen indienen

Sital hoopt dat wijkbewoners bij hem plannen gaan indienen voor de toren. “Het moet geen toren meer zijn, waarbij mensen denken ‘het staat er en dat is het’, maar een gebouw met betekenis.”

"Ik wil dat bewoners van Utrecht straks weten dat die toren een plek krijgt in de stad. Ik sta open voor alle ideeën. Ik wil dat de toren een behoorlijk deel van haar uiterlijk behoudt, want mijn hart maakt elke keer een sprongetje als ik er naartoe rijd."