Kamerleden Martijn van Dalen (VVD), Bülent Isik (PvdA) en Sander van Waveren (CDA) hebben schriftelijke vragen gesteld over de verdwenen meetgegevens uit een pilot over luchtkwaliteit. De cijfers zouden niet betrouwbaar zijn geweest en daarom verwijderd.

In 2016 werd er gestart met een pilot met onder andere JCDecaux, Stichting Cultuurpromotie Utrecht en de gemeente Utrecht. De pilot zou na 6 maanden geëvalueerd worden. Dat lijkt niet te zijn gebeurd.

Om de luchtkwaliteit te meten in de stad werden er tien luchtkwaliteitssensoren in de stad opgehangen. De gegevens vormden de Luchtradar Utrecht die onder andere op een nieuwe reclamezuil op de Stadhuisbrug te zien zal zijn. Op de website luchtradarutrecht.nl konden de gegevens worden bekeken.

Momenteel zijn daar alleen nog gegevens van Utrecht Science Park te vinden.

Onbetrouwbaar

RTV Utrecht meldde eerder deze week dat het project was stopgezet en de meetgegevens verwijderd omdat ze volgens de gemeente 'niet betrouwbaar' waren. Raadsleden Van Waveren (CDA), Van Dalen (VVD) en Isik (PvdA) willen weten waarom daarover geen bericht naar de raad is gestuurd.

Het bevreemdt de raadsleden dat er na de enorme aandacht bij de lancering geen bericht is verstuurd over een stopzetting. Ook willen de raadsleden weten waarom de gegevens onbetrouwbaar zouden zijn en hoeveel geld het de gemeente heeft gekost.