Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks gaat naast huidige wethouders Kees Diepeveen en Lot van Hooijdonk plaatsnemen in het nieuwe college van Utrecht.

Voortman zit sinds 2010 voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Met haar overstap als wethouder naar Utrecht zal zij haar zetel in de Kamer teruggeven aan de partij.

De naam van het Tweede Kamerlid ging al langer rond als wethouderskandidaat. Fractievoorzitter van GroenLinks, Heleen de Boer, noemt Voortman een ervaren politica: "Linda heeft haar sporen verdiend en is met name op de sociale portefeuille een boegbeeld voor GroenLinks.

De beoogde GroenLinks-wethouder woont sinds 2008 in Utrecht en kijkt er naar uit hier ook wethouder te kunnen worden: "Als Kamerlid en vakbondsbestuurder heb ik me altijd ingezet voor mensen in een kwetsbare positie. Na jaren als volksvertegenwoordiger kijk ik ernaar uit me nu als bestuurder voor hen én Utrecht in te zetten." 

Nieuw college

GroenLinks is als grootste partij van Utrecht in gesprek met D66 en de ChristenUnie voor de vorming van een nieuw college. D66 heeft Victor Everhardt en Klaas Verschuure naar voren geschoven als kandidaat-wethouders. Daar komt nog een wethouder bij, dat zal Jony Ferket kunnen worden.

Bij de ChristenUnie lijkt Maarten van Ooijen de beste papieren te hebben om wethouder te worden.