De gemeente Utrecht heeft met vier autobedrijven een actie opgezet om de diefstal van kentekens tegen te gaan. Van mei tot en met december kunnen automobilisten hun kenteken snel en eenvoudig laten vastzetten.
 

Per jaar worden er 700 kentekens van auto’s in Utrecht gestolen.

Burgemeester Jan van Zanen geeft woensdag om 14.30 uur het startschot van de actie door een kentekenplaat vast te schroeven voor het stadhuis. "Samen met inwoners, veiligheidspartners en ondernemers, waaronder de autobedrijven, werken we aan het veiliger maken van Utrecht", aldus burgemeester Van Zanen.

In alle Utrechtse wijken worden maatregelen getroffen om verschillende vormen van autokraak, waaronder het stelen van kentekenplaten, te voorkomen. Jaarlijks vinden ongeveer 6000 autokraken in Utrecht plaats. Naast toezicht en fysieke maatregelen zoals extra verlichting, worden inwoners bewust gemaakt van het risico van het laten liggen van waardevolle spullen in de auto.

Gestolen kentekenplaten kunnen worden gebruikt bij criminele activiteiten zoals bij doorrijden zonder tanken of een overval. Ook kan de rechtmatige eigenaar worden geconfronteerd met boetes.