De vijf mannen die verdacht worden van een reeks plofkraken op meerdere plaatsen in Duitsland, mogen hun proces is vrijheid afwachten.

De vijf verdachten, die ook wel bekend staan als de Utrechtse Audi-bende, stonden vrijdag voor het eerst met z’n allen voor de rechter, meldt RTV Utrecht.

Alle verdachten mogen zaterdag om 12.00 uur de cel verlaten, op voorwaarde dat de verdachten onderling geen contact met elkaar hebben. De vijf Utrechters worden verdacht van plofkraken bij banken in de Duitse grensplaatsen Emsdetten, Rheine en Wesel.

Volgens de aanklager waren de verdachten in het bezit van bivakmutsen en kogelwerende vesten. Daarnaast zouden ze ook snelle auto’s en kentekenplaten hebben gestolen.

Lang proces

De verdachten gaven aan thuis voor hun kinderen en zieke familieleden te moeten zorgen. Door de lange duur van het proces heeft de rechtbank besloten dat de mannen naar huis mogen. De verdachten zitten sinds februari 2017 vast.  

Bij de plofkraak in Wesel in juli vorig jaar, bliezen de daders een geldautomaat op. Vervolgens reden de verdachten terug naar Utrecht, maar crashte op het Anne Frankplein in Transwijk.