Het Utrechtse D66 neigt naar een minderheidscoalitie met GroenLinks. De twee grootste partijen van de Domstad bezitten samen 22 zetels. Dat is één zetel te weinig voor een meerderheid in de gemeenteraad.

Toch ziet de partij van lijsttrekker Klaas Verschuure liever geen andere partij aansluiten in de coalitie, meldt formateur Andrée van Es.

Maar naast de Partij voor de Dieren vindt D66 weinig steun voor dat idee, concludeert Van Es. ‘’Denk en SP overwegen de mogelijkheid, maar zien liever een andere oplossing.’’

De andere partijen zijn tegen het vormen van een minderheidscoalitie. ‘’Veelgehoorde argumenten zijn dat besturen met een minderheid aan zetels tijdrovender is. Raadsleden zien liever zoveel mogelijk tijd naar het besturen van Utrecht gaan.’’

Ruggengraat

Bijna alle partijen denken dat GroenLinks en D66 de ruggengraat moeten vormen van de nieuwe coalitie, aangevuld met één extra partij.

VVD, ChristenUnie, CDA, Student & Starter, PvdA en SP gaven in gesprek met de formateur aan dat de partijen openstaan voor deelname aan de nieuwe coalitie.