De gemeente Utrecht organiseert deze week een grote schoonmaakactie in Kanaleneiland. De actie heet Frisse Start en is een samenwerkingsproject met woningbouwverenigingen, scholen, organisaties in de wijk en actieve wijkbewoners.

Van dinsdag tot zaterdag zijn teams van de gemeente in de wijk aanwezig om zwerfvuil op te ruimen.

Ook scholen, verenigingen, bewoners en organisaties zijn actief om rommel op te ruimen.

''Met deze actie willen we bewoners en ondernemers bewuster maken van het belang van een schone en opgeruimde wijk'', zegt wethouder Kees Geldof van Openbare Ruimte. ''Daarbij willen we ook de rol van bewoners en ondernemers benadrukken. Zij kunnen ook zelf actief bijdragen aan een schonere wijk.''

Pasjessysteem

Vorige maand was er voor bewoners van Kanaleneiland-Zuid een bijeenkomst over de afvalproblematiek in de wijk.

Bewoners spraken met verschillende organisaties over onderwerpen als het pasjessysteem voor de ondergrondse containers, inzameling grofvuil, zwerfvuil in de wijk en de voorlichting over afval.

Afvalcoaches

Ook de zogenaamde afvalcoaches zijn bij de actie betrokken. Sinds begin dit jaar zijn medewerkers van de gemeente als afvalcoach actief. Zij gaan op straat in gesprek met bewoners en ondernemers over afval en geven voorlichting om zwerfafval en het illegaal dumpen van afval bij ondergrondse containers te voorkomen.

De afvalcoaches worden in Overvecht en Kanaleneiland ingezet, omdat daar veel plekken zijn waar afval illegaal naast de ondergrondse containers gedumpt wordt.