De Universiteit Utrecht (UU) is in 2018 opnieuw gedaald op de QS World University Ranking, een toonaangevende wereldwijde ranglijst voor universiteiten. De UU eindigt op plaats 109, terwijl dat een jaar eerder plaats 104 was.

In 2015 eindigde de universiteit in de ranglijst nog op plaats 80. Sindsdien is de score elk jaar gedaald.

Utrecht is niet de enige die gedaald is in de ranglijst. De meeste Nederlandse universiteiten leveren plaatsen in. De universiteiten van Amsterdam (nummer 58), Leiden (gedeelde plek met Utrecht, 109), Wageningen (124), Rotterdam (147) en Maastricht (200) staan minder goed aangeschreven. De Rijksuniversiteit Groningen blijft op de 113e plaats steken.

Alleen de technische universiteiten van Delft en Eindhoven wisten in rang te stijgen. Delft is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit, op plek 54. Vorig jaar was dat nog de 62. TU Eindhoven staat op plek 104, in plaats van 121 een jaar eerder. 

De QS World University Ranking beoordeelt ongeveer negenhonderd universiteiten, onder meer op academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.