Op een bouwplaats in Leidsche Rijn in Utrecht waar begin februari een bouwvakker zwaargewond raakte bij een ongeval was het op een aantal plekken mis met de veiligheid. Dat heeft de Inspectie SZW geconstateerd.

Ook is er mogelijk sprake van arbeidsmarktfraude. Op de bouwplaats werken dagelijks gemiddeld ruim achthonderd bouwvakkers in dienst van verscheidene bouwbedrijven en onderaannemers. Ze bouwen voornamelijk kantoren in het hart van de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Het project is in de afbouwfase.

Op twee plaatsen zijn de werkzaamheden stilgelegd vanwege onveilige steigers, meldt het SZW. Ook worden er onder meer boeterapporten opgesteld voor valgevaar, blootstelling aan lasrook en kwartsstof en te veel fysieke belasting bij het leggen van zandcementvloeren. 

Het SZW gaat verder onderzoek doen naar arbeidsmarktfraude. Er is mogelijk sprake van onderbetaling en te lange werktijden. 

De bouwvakker raakte begin februari zwaargewond toen hij op een rolsteiger stond die uit elkaar viel. Vanwege de bevindingen van de inspecteur werd dinsdag een grootschalige controle uitgevoerd.